Odkazy pre rýchly výber:
Aký má vplyv konzumácia müsli na naše telo?
Z nutričného hľadiska je müsli skvelým zdrojom vlákniny a zložitých sacharidov, ktoré nám postupne dodávajú energiu. Vláknina zase prispieva k správnemu tráveniu. Müsli a cereálie (najmä tie celozrnné) sú zdrojom vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ako je: vitamín B, E, železo, zinok, jód, mangán, vápnik, draslík, horčík alebo selén.
Konzumácia veľkého množstva müsli (najmä toho zapekaného alebo s čokoládou, medom a pod.) v spojení s malou fyzickou aktivitou môže viesť k premene prebytku sacharidov na tuky a následnému ukladaniu tukov do zásob. Ak máte sedavú prácu a nešportujete pravidelne, voľte radšej nepečené müsli bez dodatočného dosladzovania.
Z akých cereálií sa môže müsli skladať?
Asi zo všetkých možných, fantázii a chuti sa medze nekladú. Medzi najčastejšie používané obilniny patrí ovos či pšenica, používa sa ale aj raž, špalda, jačmeň, proso alebo pohánka vo forme vločiek.
Ako pripraviť plnohodnotné raňajky z müsli?
Aby ste pripravili plnohodnotné raňajky so správnym pomerom sacharidov, bielkovín i tukov, pripravte ju z týchto surovín:
Cereálie a ovocie = sacharidy.
Mliečne výrobky, oriešky a semienka (slnečnica, šalvia, ľan, sezam, ...) = bielkoviny a tuky.
Sacharidy v raňajkách môžu (a tiež by mali) prevažovať, pretože nám dodajú energiu do desiaty a obedu a máme celý deň na ich spálenie. O zvyšok sa podelia bielkoviny s tukmi, ktorých je v raňajkách menej, pretože ich spracovanie je pre telo prácnejšie. Väčšie množstvo bielkovín a tukov sa telu dodá v popoludňajších či podvečerných hodinách, kedy už naa aktivita klesá a telo má priestor pre spracovanie týchto živín.
Ktoré cereálie sú bezlepkové?
Prirodzene bezlepkové obilniny sú napríklad pohánka, proso, amarant, ryža, kukurica alebo quinoa. Z vločiek týchto obilnín si teda môžu müsli namiešať tiež ľudia, ktorí sa lepku vyhýbajú.
V dnešnej dobe sa ale môžete stretnúť aj s müsli, ktorého základom sú cereálie pôvodne obsahujúce lepok. Výrobcovia ale dokážu lepok z obilniny odstrániť, v zložení potom býva napísané napr.: ovsené vločky bez lepku.
Aký je rozdiel medzi celozrnnými a necelozrnnými cereáliami?
Ako z označenia vyplýva, celozrnné cereálie sú z celého zrna. Obsahujú obal aj výhonky a sú preto výživovo bohatšie. Potraviny z takýchto zŕn sú spravidla pomenované a ako celozrnné.
Zvyšok potravín je vyrobený z obilnín, pri ktorých prebehol odstraňovací proces a obilnina prišla o vrstvu výhonku aj obalu.
Nákupného poradcu dodal: zdravyzivot.com