Odkazy pre rýchly výber:
Müsli sú v mnohých krajinách obľúbené raňajky alebo desiata. Ide o zmes, ktorá sa skladá z viacerých surovín - základom sú cereálie (obilniny) s ovocím, pridávajú sa ďalšie doplnky, ako oriešky, čokoláda, koreniny, semienka ... Môžeme sa stretnúť so zapečeným müsli a aj s variantom bez tepelnej úpravy. Najčastejšie sa podáva zmiešané s mliekom, jogurtom či tvarohom, môže sa ale jesť aj suché.
Müsli sú v mnohých krajinách obľúbené raňajky alebo desiata. Ide o zmes, ktorá sa skladá z viacerých surovín - základom sú cereálie (obilniny) s ovocím, pridávajú sa ďalšie doplnky, ako oriešky, čokoláda, koreniny, semienka ... Môžeme sa stretnúť so zapečeným müsli a aj s variantom bez tepelnej úpravy. Najčastejšie sa podáva zmiešané s mliekom, jogurtom či tvarohom, môže sa ale jesť aj suché.
Odkazy pre rýchly výber:
Z nutričného hľadiska je müsli skvelým zdrojom vlákniny a zložitých sacharidov, ktoré nám postupne dodávajú energiu. Vláknina zase prispieva k správnemu tráveniu. Müsli a cereálie (najmä tie celozrnné) sú zdrojom vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ako je: vitamín B, E, železo, zinok, jód, mangán, vápnik, draslík, horčík alebo selén.
Konzumácia veľkého množstva müsli (najmä toho zapekaného alebo s čokoládou, medom a pod.) v spojení s malou fyzickou aktivitou môže viesť k premene prebytku sacharidov na tuky a následnému ukladaniu tukov do zásob. Ak máte sedavú prácu a nešportujete pravidelne, voľte radšej nepečené müsli bez dodatočného dosladzovania.
Asi zo všetkých možných, fantázii a chuti sa medze nekladú. Medzi najčastejšie používané obilniny patrí ovos či pšenica, používa sa ale aj raž, špalda, jačmeň, proso alebo pohánka vo forme vločiek.
Aby ste pripravili plnohodnotné raňajky so správnym pomerom sacharidov, bielkovín i tukov, pripravte ju z týchto surovín:
Cereálie a ovocie = sacharidy.
Mliečne výrobky, oriešky a semienka (slnečnica, šalvia, ľan, sezam, ...) = bielkoviny a tuky.
Sacharidy v raňajkách môžu (a tiež by mali) prevažovať, pretože nám dodajú energiu do desiaty a obedu a máme celý deň na ich spálenie. O zvyšok sa podelia bielkoviny s tukmi, ktorých je v raňajkách menej, pretože ich spracovanie je pre telo prácnejšie. Väčšie množstvo bielkovín a tukov sa telu dodá v popoludňajších či podvečerných hodinách, kedy už naa aktivita klesá a telo má priestor pre spracovanie týchto živín.
Prirodzene bezlepkové obilniny sú napríklad pohánka, proso, amarant, ryža, kukurica alebo quinoa. Z vločiek týchto obilnín si teda môžu müsli namiešať tiež ľudia, ktorí sa lepku vyhýbajú.
V dnešnej dobe sa ale môžete stretnúť aj s müsli, ktorého základom sú cereálie pôvodne obsahujúce lepok. Výrobcovia ale dokážu lepok z obilniny odstrániť, v zložení potom býva napísané napr.: ovsené vločky bez lepku.
Ako z označenia vyplýva, celozrnné cereálie sú z celého zrna. Obsahujú obal aj výhonky a sú preto výživovo bohatšie. Potraviny z takýchto zŕn sú spravidla pomenované a ako celozrnné.
Zvyšok potravín je vyrobený z obilnín, pri ktorých prebehol odstraňovací proces a obilnina prišla o vrstvu výhonku aj obalu.
Nákupného poradcu dodal: zdravyzivot.com