Ako vybrať cereálie a müsli?

Müsli sú v mnohých krajinách obľúbené raňajky alebo desiata. Ide o zmes, ktorá sa skladá z viacerých surovín - základom sú cereálie (obilniny) s ovocím, pridávajú sa ďalšie doplnky, ako oriešky, čokoláda, koreniny, semienka ... Môžeme sa stretnúť so zapečeným müsli a aj s variantom bez tepelnej úpravy. Najčastejšie sa podáva zmiešané s mliekom, jogurtom či tvarohom, môže sa ale jesť aj suché.

Müsli sú v mnohých krajinách obľúbené raňajky alebo desiata. Ide o zmes, ktorá sa skladá z viacerých surovín - základom sú cereálie (obilniny) s ovocím, pridávajú sa ďalšie doplnky, ako oriešky, čokoláda, koreniny, semienka ... Môžeme sa stretnúť so zapečeným müsli a aj s variantom bez tepelnej úpravy. Najčastejšie sa podáva zmiešané s mliekom, jogurtom či tvarohom, môže sa ale jesť aj suché.

Doba čítania 3 min.
Kamila, redakcia Heureka.sk

Aký má vplyv konzumácia müsli na naše telo?

Z nutričného hľadiska je müsli skvelým zdrojom vlákniny a zložitých sacharidov, ktoré nám postupne dodávajú energiu. Vláknina zase prispieva k správnemu tráveniu. Müsli a cereálie (najmä tie celozrnné) sú zdrojom vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ako je: vitamín B, E, železo, zinok, jód, mangán, vápnik, draslík, horčík alebo selén.

Konzumácia veľkého množstva müsli (najmä toho zapekaného alebo s čokoládou, medom a pod.) v spojení s malou fyzickou aktivitou môže viesť k premene prebytku sacharidov na tuky a následnému ukladaniu tukov do zásob. Ak máte sedavú prácu a nešportujete pravidelne, voľte radšej nepečené müsli bez dodatočného dosladzovania.

Z akých cereálií sa môže müsli skladať?

Asi zo všetkých možných, fantázii a chuti sa medze nekladú. Medzi najčastejšie používané obilniny patrí ovos či pšenica, používa sa ale aj raž, špalda, jačmeň, proso alebo pohánka vo forme vločiek.

Ako pripraviť plnohodnotné raňajky z müsli?

Aby ste pripravili plnohodnotné raňajky so správnym pomerom sacharidov, bielkovín i tukov, pripravte ju z týchto surovín:

Cereálie a ovocie = sacharidy.

Mliečne výrobky, oriešky a semienka (slnečnica, šalvia, ľan, sezam, ...) = bielkoviny a tuky.

Sacharidy v raňajkách môžu (a tiež by mali) prevažovať, pretože nám dodajú energiu do desiaty a obedu a máme celý deň na ich spálenie. O zvyšok sa podelia bielkoviny s tukmi, ktorých je v raňajkách menej, pretože ich spracovanie je pre telo prácnejšie. Väčšie množstvo bielkovín a tukov sa telu dodá v popoludňajších či podvečerných hodinách, kedy už naa aktivita klesá a telo má priestor pre spracovanie týchto živín.

Ktoré cereálie sú bezlepkové?

Prirodzene bezlepkové obilniny sú napríklad pohánka, proso, amarant, ryža, kukurica alebo quinoa. Z vločiek týchto obilnín si teda môžu müsli namiešať tiež ľudia, ktorí sa lepku vyhýbajú.

V dnešnej dobe sa ale môžete stretnúť aj s müsli, ktorého základom sú cereálie pôvodne obsahujúce lepok. Výrobcovia ale dokážu lepok z obilniny odstrániť, v zložení potom býva napísané napr.: ovsené vločky bez lepku.

Aký je rozdiel medzi celozrnnými a necelozrnnými cereáliami?

Ako z označenia vyplýva, celozrnné cereálie sú z celého zrna. Obsahujú obal aj výhonky a sú preto výživovo bohatšie. Potraviny z takýchto zŕn sú spravidla pomenované a ako celozrnné.

Zvyšok potravín je vyrobený z obilnín, pri ktorých prebehol odstraňovací proces a obilnina prišla o vrstvu výhonku aj obalu.

Nákupného poradcu dodal: zdravyzivot.com